OBRAVNAVA DEČKOV Z NESPUŠČENIMI MODI - Robert Kodrič; Jernej Strojinc; Mateja Jakopec (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2020)
Kriptorhidizem je ena najpogostejših prirojenih nepravilnosti pri novorojenih dečkih. Dejavnika tveganja sta nedonošenost in nizka porodna teža. Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom, slikovno diagnosticiranje pa ne vpliva bistveno na odločitev glede nadaljnje obravnave. Zdravljenje je kirurško. Po priporočilih naj bi dečke operirali med 6. in 12. mesecem starosti, najkasneje do 18. meseca starosti. Obojestranski kriptorhidizem je prisoten v 30 % primerov in neugodno vpliva na plodnost. Dečkom, ki so bili zdravljeni zaradi nespuščenih mod, zaradi večje verjetnosti nastanka raka mod kasneje v življenju svetujemo redno samopregledovanje.