Influenţa factorului microbian în apariţia pericoronaritei acute - Daniela Sîrbu; Mihai Racoviţă; Nicolae Chele; Gabriela Motelica (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Pericronarita reprezintă o afecțiune de tip inflamator, apărută în urma erupției molarului de minte inferior, interesând țesuturile pericoronare ale acestuia, ce are o etiologie complexă microbiană și traumatică, manifestandu-se printr-o tumefiere eritematoasă, hiperemie a gingiei în zona retromolară. Scopul studiului a fost stabilirea spectrului etiologic microbian implicat în etiologia pericoronaritei acute, pentru evaluarea unor agenţi farmaceutici de tipul antibioticelor, antiinflamatorilor sau combinaţia lor în eliminarea focarului septic. În studiu au fost incluși 30 de pacienți (18 bărbați, 12 femei), cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani (media 27,8±8,2 ani) care s-au adresat cu pericoronarită acută a molarului trei inferior. În urma studiului s-a determinat severitatea infecţiei în funcţie de semnele clinice subiective (durere) şi obiective (tumefacţie, congestie); incidența prezenței diferitelor tipuri de streptococ și antibioticograma pentru determinarea sensibilitații acestora; raportul culturilor unimicrobiene față de cele polimicrobiene, dinamica semnelor clinice