O muzyce i twórczości - Małgorzata Gawor; Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
M. Gawor, W. Pasierbek: Nie jest łatwo zadawać Panu pytania, ponieważ przeprowadził Pan mnóstwo wywiadów. Czy są jakieś tematy, które w tych wywiadach nie zostały poruszone? J.K. Pawluśkiewicz: Sporo rozmawiam z dziennikarzami, owszem, natomiast nie są to na ogół wywiady, które ja chciałbym przeprowadzić, ponieważ na te wywiady wchodzę kuchennymi drzwiami, to znaczy, że ja te wywiady aranżuję, oczywiście nie osobiście, ale przez moją asystentkę, po to, żeby, jak to Piotr Skrzynecki mówił, zdumiona publiczność albo zechciała oglądać moje obrazy, które robię, albo żeby ta sama publiczność lub jakakolwiek, przyszła na rzecz, którą robię przez dwa lata i w zasadzie jestem przekonany, że to jakiś sens ma. Więc udzieliłem tych wywiadów sporo, natomiast nie są one nasycone treściami, które mnie interesują.