"Uczyć się, aby być" w aspekcie aktywności edukacyjnej seniorów - Urszula Nowacka; Alina Gil; Luis Ochoa Siguencia (Jan Dlugosz University, 2014)
Artykuł przedstawia niepokojące zjawisko dyskryminacji, wykluczania osób starszych z przestrzeni życia społecznego oraz sposoby przeciwdziałania tym zjawiskom przez edukację. Należy stworzyć dla osób starszych przystosowaną do ich potrzeb i możliwości ofertę edukacyjną, w przeciwnym przypadku problem wykluczenia społecznego może się pogłębiać, a jego rozwiązanie w świecie coraz szybszych zmian może okazać się w przyszłości jeszcze trudniejsze. W artykule wykorzystano wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu realizowanego z programu "Uczenie się przez całe życie" - Grundtvig "Evaluation Toolkit on Seniors Education to Improve Their Quality of Life".