PRINCIPII GENERALE ÎN EVALUAREA PROGRAMELOR DE INTERVENȚIE PSIHOSOCIALĂ ÎN ORGANIZAȚII - Natalia COJOCARU (Moldova State University, 2019)
Evaluarea programului de intervenție reprezintă un proces de colectare sistematică a datelor cu privire la eficiența activităților incluse în acel program. Deși evaluarea reprezintă o componentă importantă a procesului de intervenție, deseori este ignorată de practicienii din domeniu. Totuși, managerii unor companii de succes înțeleg că progresul pe piața muncii nu se poate produce fără implementarea unor programe pentru sporirea eficienței la locul de muncă, încadrarea angajaților în activitățile organizaționale și crearea unui mediu de muncă în care angajații își vor dori să lucreze. Recunoscând impactul pe care îl au programele de intervenție psihosocială asupra angajaților unei companii, organizațiile au nevoie și de niște instrumente care să evalueze cu acuratețe calitatea programelor pentru a le îmbunătăți, acolo unde este cazul, sau pentru a le înlocui cu altele, care vor produce mai multă eficiență. În acest articol ne propunem să analizăm câteva aspecte generale cu privire la evaluarea programelor de intervenție psihosocială în organizații, prezentând în acest sens diverse modele de evaluare și studii de caz din literatura de specialitate.   GENERAL PRINCIPLES IN THE EVALUATION OF PSYCHOSOCIAL INTERVENTION PROGRAMS IN ORGANIZATIONS The evaluation of the intervention program involves a process of systematic collection of data on the effectiveness of the activities included in that program. Although evaluation is a crucial component of the intervention process, it seems overlooked by practitioners in the field. However, managers of successful companies understand that progress of the labour market cannot be achieved without implementing programs meant to increase work efficiency, involving employees in organizational activities, and creating a work environment where employees feel motivated to work. Acknowledging the impact of psychosocial intervention programs on employees of a company, organizations need tools that accurately assess the quality of programs, and strive to improve them, where appropriate, or to replace with others so that to produce more efficiency. In the article, we examine some general aspects concerning the evaluation of psychosocial intervention programs in organizations, and present different models of evaluation and case studies from specialised literature.