Edytorial: Przedsiębiorczy uniwersytet - Krzysztof Wach (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2014)
Edukacja dla przedsiębiorczości (entrepreneurhsip education) łączy w sobie dorobek nauk behawioralnych (głównie psychologii, socjologii, pedagogiki) oraz nauk ekonomicznych (głównie ekonomii i zarządzania). Nieodzowną częścią edukacji dla przedsiębiorczości jest niewątpliwie szeroko rozumiana edukacja ekonomiczna (w tym edukacja biznesowa i edukacja finansowa), w swoim zakresie jest jednak ona dużo szersza, a wspomagana jest przez bardzo rozwiniętą dydaktykę - przedsiębiorczą pedagogikę (entreprenrship pedagogy).