Pregraduální příprava učitelů anglického jazyka na fakultách vysokých škol v ČR - Světlana Hanušová (Czech Pedagogical Society, 2003)
Problémy přípravy učitelů cizích jazyků jsou v současné době v České republice velmi naléhavé. Úroveň výuky cizích jazyků je poznamenána skutečností, že značné procento vyučujících nemá požadovanou kvalifikaci, zatímco noví absolventi neprojevují valný zájem o učitelskou práci na základních a středních školách, protože mají dostatek atraktivnějších pracovních příležitostí. Pokusili jsme se o vlastní analýzu dané problematiky. Zaměřili jsme se na specifickou oblast přípravy učitelů anglického jazyka, a to zejména na strukturu oborové složky studijních programů učitelství cizího jazyka. Využili jsme kvalitativní i kvantitativní výzkumné metody. Předmětem kvalitativní obsahové analýzy byly vzdělávací programy učitelství anglického jazyka (dále AJ) realizované ve studijních letech 2000/2001 na všech pedagogických a^filozofických fakultách v České republice v rámci pregraduálního řádného prezenčního studia. Doplňujícím zdrojem informací bylo dotazníkové šetření realizované mezi studenty a absolventy studia anglického jazyka pro ZŠ a SŠ. Pojali jsme je nejen jako čistě ilustrativní, ale i jako relevantní názor dvou zainteresovaných skupin, jejichž hlas by neměl být opominut. Výsledky byly statisticky zpracovány.