Вплив нефармакологічних засобів на тренувальну діяльність студентів вищих навчальних закладів - Roman Cherkashin; Alexander Valkevich; Mykola Bilera; Viktoriya Matiichuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2018)
Актуальність дослідження зумовлена впровадженням у навчально-тренувальний процес студентів, котрі займаються в групах підвищення спортивної майстерності, нефармакологічних засобів, до яких належать аромамасла та їх композиції, для підвищення функціональних резервів організму й ефективності тренувальної діяльності. Мета дослідження - виявлення ефектів спрямованого впливу аромакомпозицій (композицій рослинних ефірних масел) на функціональний, психоемоційний стан і фізичну працездатність студенток вищих навчальних закладів в умовах тренувальної діяльності. Результати дослідження. Результати дослідження свідчать, що в досліджуваній групі спостерігається тенденція до поліпшення психоемоційного стану, що видно з результатів тесту САН, який свідчить що активність підвищилась із 3,6±0,5 бала до 4,2±0,6 бала. На 14 % підвищився настрій, бажання працювати, порівняно з фоновими показниками, зросли з 3,6±0,5 до 4,2±0,6 бала. Самопочуття покращилося на 9 %. При накопиченні аромакомпозицій спостерігається зниження ЧСС у спокої 72,9±1,59 (75,9±1,56 на початку). Показник пульсового тиску на початку дослідження становив 45,6±0,87 од., після - 44,18±0,96 од. Індекс Робінсона після застосування аромасеансів становив 84,7±2,06 од., Індекс Руф'є - 6,50±1,1 бала, ЕГК змінилась з 7,11±0,27 см до 8,35±0,23 см. Результати технічних дій зросли в середньому від 5 % до 44,1 %, показники ефективності ігрових дій при подачі підвищилися із 37,54 до 41,62 %; ігрових дій при захисті зросли з 43,16 до 46,20 %; ігрових дій у нападі з  46,13 % до 50,08 %; ігрових дій у прийомі зросли з 42,38 до 48,47 %. Тобто всі показники ігрових дій збільшились від 9 до 19 % після педагогічного експерименту.