بررسی اثر تجویز توأم ویتامین E و C در جلوگیری از بروز پره‌اکلامپسی و بعضی از پیامدهای حاملگی در خانمهای باردار نولیپار - مژگان رحمانیان; شایان آقایان; راهب قربانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: اختلالات مربوط به فشار خون بالا در حاملگی اختلالات شایعی هستند که قسمت اعظم موربیدیته و مرگ و میر حاملگی را باعث می‌شوند. استرس اکسیداتیو در پاتوفیزیولوژی پره‌اکلامپسی نقش دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر توأم ویتامین C و E در بروز پره‌اکلامپسی و برخی ازپیامدهای حاملگی بوده است.   روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که روی 424 زن باردار نولی پار مراجعه کننده به بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و مطب‌های خصوصی شهر سمنان به مدت 2 سال (88-86) انجام شد. زنان نولی‌پار بین هفته‌های 22-14 حاملگی و سن 15تا 35 سال به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول (گروه مورد) روزی 1000 میلی‌گرم ویتامین C و400 واحد بین المللی ویتامین E به همراه آهن و اسید فولیک دریافت کردند. گروه دوم به عنوان گروه شاهد، فقط آهن و اسید فولیک دریافت کردند. دو گروه از نظر بروز پره‌اکلامپسی و پیامدهای حاملگی و همچنین پیامدهای نوزادی تا ختم حاملگی پیگیری شدند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های t، کای اسکوئر، من-ویتنی و محاسبه خطرنسبی در سطح معنی‌دار 5% انجام شد.   یافته‌ها: میانگین سن و شاخص توده بدنی دوگروه تفاوت معنی‌دار نداشت. تفاوت معنی‌داری بین گروه مورد و شاهد از نظربروز پره‌اکلامپسی (به ترتیب 5% و4/7%)، کوچک برای سن حاملگی، به ترتیب 9/6% و 4/9% و پره‌ترم شدن به علت پره‌اکلامپسی (به ترتیب 3% و2%) وجود نداشت. اما خطر وزن کمتر از 2500 گرم زمان تولد (نوزاد سبک وزن) به طور معنی‌داری در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود (027/0,p=95/0-36/0CI:95%, 58/0RR=) بروز پره‌اکلامپسی شدید در گروه مورد و شاهد به ترتیب2 % و5/2% بود که اختلاف معنی‌دار نبود.   نتیجه‌گیری: مصرف ترکیبات ویتامین C و E در طول حاملگی، خطر پره‌اکلامپسی و کوچک برای سن حاملگی را در نوزاد کاهش نمی‌دهد، ولی می‌تواند سبب کاهش تولد نوزاد سبک وزن شود.