FARKLI POLİMERİZASYON ZAMANLARININ KONDANSE EDİLEBİLİR KOMPOZİT REZİNLERİN YÜZEY SERTLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ - Adil Nalçacı; Nuran Ulusoy (Ankara University, 2005)
Bu çalışmanın amacı dört farklı kondanseedilebilir kompozitin 20 sn ve 40 sn ışık uygulamasısonucu oluşan alt ve üst yüzey sertlik değişiklerininincelenmesidir. Yüzey sertlik ölçümleri için dörtfarklı kondanse edilebilir kompozit P60, Surefil,Solitare 2 ve Pyramid-Dentin 2 mm kalınlığında ve8 mm çapında pleksi glass kalıp içerindeki boşluklara yerleştirildi n=20 . Polimerizasyonlar halojenbir ışık kaynağı kullanarak 600 mW/cm2 20 sn n=40 ve 40 sn n=40 olacak şekilde polimerize edilen örnekler, Knoop Hardness KHN testi ile yüzey sertlik değerleri ölçüldü. İstatistiksel değerlendirme tek yönlü varyans analizi ANOVA ile yap›ld› ve gruplar aras› farkl›klar Tukey testi ile belirlendi.En yüksek üst ve alt yüzey sertliği s›ras› ile P60> Surefil> Solitare 2 = Pyramid-Dentin olarak tespit edildi. Iş›k uygulama süresi 20 sn veya 40 sn Surefil kompozit d›ş›nda kompozitlerin birçoğunda üst yüzey sertlik değerlerini değiştirmedi. Sadece Surefil kompozit grubunda 40 sn polimerize edilen örnekler, 20 sn polimerizasyona göre daha fazla sertlik değeri gösterdi.