Potenciál využití online médií ve výuce geologie na základní a střední škole - Tereza Jedličková; Vasilis; Denisa (Karolinum Press, 2024)
Předkládaná studie mapuje mediální obraz vybraných geologických pojmů vázaných na výukový tematický celek Historický vývoj organismů na Zemi a zaměřuje se na jejich edukační potenciál pro žáky základních a středních škol. Obsahová analýza 114 online článků z patnácti nejčtenějších mediálních webů vygenerovaných mediální databází Anopress byla zaměřena na analýzu kontextu použití a míru vysvětlení vybraných geologických pojmů daného tematického celku a využitelnosti online článků ve výuce. Výsledky ukazují, že 69 % analyzovaných článků nevysvětluje vybrané geologické pojmy dle jejich definic a 71 % článků není možné použít ve výuce tematického celku. Dále výsledky naznačují, že běžně dostupný online mediální obsah seznamuje žáky s geologickými tématy často povrchně a nelze jej použít pro konstrukci jejich prekonceptů a spíše vede k vytváření miskoncepcí. Styl a charakter prezentace informací v médiích tak nekoresponduje s potřebami školní praxe.