MANAGEMENTUL TRATAMENTULUI MULTIMODAL AL CANCERULUI RENAL - Andrian GHERVAS (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Introducere. Cancerul renal e o tumoare frecventă a sistemului urinar și ocupă circa 3% în structura morbidității oncologice la adulți. Are o morbiditate semnificativă mondială - circa 200 mii și o mortalitate de circa 100 mii anual. Aceste tendințe sunt caracteristice și pentru țările europene și românești. Scopul lucrării - realizarea unei analize a managementului de tratament inclusiv multimodal al cancerului renal. Material și metode. Pentru evidențierea metodelor tratamentului multimodal al cancerului renal, au fost analizate surse bibliografice și cazuri clinice din literatura de specialitate cu aria europeană și euroasiatică, America de Nord, România, Republica Moldova și 256 fișe ale bolnavilor cu cancer renal supuși tratamentelor oncologice specializate. Concluzii. Tratamentul multimodal al cancerului renal include - metoda chirurgicală, metoda oncologică - chimioterapia, radioterapia, tratamentul biologic și genomic - personalizat în perspectivă.