Порівняльно-педагогічний аналіз професійної підготовки фахівців митної служби у вищих навчальних закладах Республіки Польща та України - Tetiana Korzhynska (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті автором здійснено порівняльно-педагогічний аналіз професійної підготовки фахівців митної служби у вищих навчальних закладах Республіки Польща та України. Аналіз освітніх документів вищих навчальних закладів Республіки Польща дозволив провести аналіз навчальних планів різних вищих навчальних закладів, що готують спеціалістів за однією спеціальністю. Визначено критерії, за якими здійснювалося порівняння навчальних планів окремих вищих навчальних закладів Республіки Польща, а саме: характеристика навчальних дисциплін, їх кількість, обсяг часу на їх викладання, співвідношення між видами підготовки, специфіка навчальних програм. Вивчено питання професійної практичної підготовки студентів вищих навчальних закладів Республіки Польща, які навчаються за спеціальністями, що дозволяють виконувати професійну діяльність митника. Окреслено, що порівняльно-педагогічний аналіз досвіду щодо професійної підготовки майбутніх митників у високорозвинених країнах, зокрема у Республіці Польща, сприятиме удосконаленню фахової підготовки таких спеціалістів в Україні. Обґрунтовано можливості використання позитивного педагогічного досвіду вищих навчальних закладах Республіки Польща з професійної підготовки майбутніх митників у вітчизняній системі вищої освіти. Ключові слова: фахівці митної служби, професійна підготовка, порівняльно-педагогічний аналіз, навчальний план, спеціальність, Республіка Польща.