Учење и емоције ученика у дигиталном окружењу - Nemanja Vukanović (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2022)
У савременом друштву какво је и наше већ двије деценије актуелна су друштвена и нормативно-правна опредјељења када је ријеч о дигитализацији процеса учења. Развојни пут дигитализације процеса учења, од приједлога до афирмације, захтијева научна сазнања о томе у којој мјери такво учење истински прихватају ученици, учитељи и родитељи. Експлицирајући релевантна теоријска полазишта, рад садржи анализиране резултате емпиријског истраживања учења и емоција ученика у дигиталном окружењу на узорку од 116 ученика осмог и деветог разреда са подручја Бањалуке и Приједора. Установљено је да не постоје статистички значајне разлике у процјенама ученика према полу и општем школском успјеху, док је пронађена минимална статистички значајна повезаност између времена ког ученици проведу радећи за рачунаром и њихових процјена.