مقایسه تأثیر رایحه‌درمانی ماساژی و ماساژ بر اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی: یک کارآزمایی بالینی - منیره باباشاهی; لیلاسادات کهنگی; فاطمه باباشاهی; صدیقه فیاضی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: اضطراب قبل از عمل با عوارضی همچون شیوع بالای درد بعد از عمل، افزایش مصرف مخدرها و داروهای بیهوشی و تأخیر در بهبودی بیماران همراه است. دو مورد از درمانهای طب مکمل در خصوص کنترل اضطراب، رایحه‌درمانی ماساژی و ماساژ می‌باشد. هدف: مقایسه تأثیر رایحه‌درمانی ماساژی و ماساژ بر سطح اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی روش: در این کارآزمایی بالینی، 72 بیمار کاندید عمل جراحی شکم و قلب، بستری در بیمارستانهای اهواز در سال 1387 به صورت تصادفی به دو گروه رایحه‌درمانی ماساژی و ماساژ تقسیم شدند. میزان اضطراب توسط مقیاس اشپیل‌برگر ارزیابی شد. مداخله به صورت 20 دقیقه ماساژ پشت به روش استروکینگ با استفاده از مخلوط روغن بادام و اسطوخودوس در گروه رایحه‌درمانی ماساژی و روغن بادام به تنهایی در گروه ماساژ صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS  نسخه 13 توسط آزمون تی‌مستقل و تی‌زوجی  انجام شد. یافته‌ها: میانگین میزان اضطراب قبل از مداخله در گروه رایحه‌درمانی ماساژی از20/9± 89/52 به26/9 ±78/35 بعد از مداخله و در گروه ماساژ از47/9 ±58/50 به42/10 ±25/39 بعد از مداخله رسیده است. آزمون تی‌زوجی اختلاف آماری معنی‌داری را بین اضطراب قبل و بعد از مداخله در هر گروه نشان داد (p