Nasz język powszedni - Stanisław Gajda (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Czy możliwa byłaby ludzka kultura bez języka? Jak wyglądałby ludzki świat bez mowy? Jest ona czymś powszednim i na co dzień nie wzbudza naszej reﬂ eksji. A język jest prawdopodobnie tym, co nas ludzi najbardziej wyróżnia w świecie zwierząt. We współczesnym społeczeństwie pełni wiele złożonych ról, funkcji, między innymi komunikacyjną (przekazuje informacje), poznawczą (służy poznawaniu świata i kumulowaniu wiedzy o nim), interakcyjną (ułatwia współdziałanie ludzi), identyﬁ kacyjno-integrującą (łączy ludzi we wspólnoty, społeczności), perswazyjną (wywiera wpływ na poglądy i zachowania). W swoim wystąpieniu pragnę podjąć kwestie: narodzin języka, wielojęzyczności, pisemności oraz współczesnej polityki językowej.