PARTICULARITĂȚILE MORFOLOGICE ALE MASIVULUI MAXILO-FACIAL LA COPII CU DESPICĂTURI LABIO-MAXILO-PALATINE - Cristina POȘTARU; Victor BOBEICO; Silvia RAILEAN; Gheorghe GRANCIUC; Diana UNCUȚA (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Rezumat. Introducere. Variații considerabile de anomalii dento-maxilare au fost depistate la copii cu despicături labiomaxilo-palatine. Anomalii dento-maxilare de clasa III s-au constat mai frecvent datorită factorilor congenitali, cum este potențialul de creștere maxilo-mandibulară precum și de severitatea defectului. [1,2,7] Material și metode. În acest studiu au fost analizate 15 teleradiografii conform metodelor propuse de McNamara, Tweed,RothJarabakși Steiner și au fost calculați 30 de parametri cefalometrici pentru fiecare pacient cu despicatura unilaterala completa (atâtea pe stanga, și atâtea pe dreapta). Datele obținute în urma măsurărilor sunt prezentate în tabelele corespunzătoare fiecărei metode. Rezultate. Lungimea maxilarului superior și inferior (Cond-A, Cond-Gn) semnificativ statistic micșorat comparativ cu valorile medii normale. Pragul de semnficiație înregistrat pentru aceste indice demonstrează abateri semnificative a înălțimei anterioare a feței s-a constat semnificativ statistice micșorată prin valoarea p<0.01 în comparaţie cu valorile normale (SnaMe).Deficitul scheletal vertical posterior este confirmat de valoarea redusă a parametrul Hp (înălțimea posterioară, p<0.01), care raportat la Ha, dezvăluie un tip de rotație facială posterioară.Etajul inferior mărit este demonstrat de către valoarea sporită a indicelui înălțimea anterioară, (SnaMe)care a înregistrat o deviere medie de 6.57 mm și un raport mărit Ha/Hp (p<0.01). Concluzii. În rezultatul analizei cefalometrice a teleradiografiilor de profil după metodele McNamara, RothJarabak, Tweed-Merriefield și Steiner,s-a constatat ca morfologia cranio-faciala la copii cu despicături labio-maxilo-palatine unilaterale a fost diferită față cu valorile normale prin deficitul de creștere a masivului facial pe sagitală și vertical.