HAREKETLİ PROTEZ KULLANAN HASTALARIN PROTEZ HİJYEN ALIŞKANLIKLARI VE BU HASTALARDAKİ PROTEZ STOMATİTİ GÖRÜLME SIKLIĞI - Zeynep Fatma Zor; Arzu Zeynep Yıldırım Biçer; İlkay Peker (Selçuk University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hareketli protez kullanan hastaların protez hijyen alışkanlıkları ve bu hastalardaki protez stomatiti görülme sıklığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya hareketli protez kullanan 301 hasta dahil edildi. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, protez hijyen alışkanlıkları ve klinik muayene bulgularını içeren ve toplam 24 maddeden oluşan standardize formlar hazırlandı.  Formlar, bir prostodonti uzmanı tarafından, karşılıklı konuşma ile dolduruldu. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler, t-testi, Fisher'ın kesin testi ve ki-kare testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi.Bulgular: Çalışmada 39 ile 93 yaşları arasındaki (yaş ortalaması ± standart sapma; 62.4±10.2) 154 kadın (%51.2) ve 147 erkek (%48.8) hastanın protez hijyen alışkanlıkları ve bu hastalardaki protez stomatiti görülme sıklığı değerlendirildi. Katılımcıların eğitim seviyeleri ile; protezlerindeki diş taşı varlığı, gece protezlerini çıkarma alışkanlıkları ve protez stomatiti görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0.05). Katılımcıların gelir seviyeleri ile; protezlerindeki diş taşı varlığı ve protez stomatiti görülme sıklığı arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0.05). Diş hekimleri tarafından protez hijyen alışkanlıkları hakkında bilgilendirildiğini ifade eden katılımcıların protezlerinde, bilgilendirilmeyenlerden daha az oranda plak/diş taşı olduğu gözlendi. Protez kullanım süresi arttıkça protezlerdeki plak/diş taşı varlığı ve protez stomatiti görülme sıklığının arttığı belirlendi.  Sonuçlar:Çalışmanın sonuçları, hareketli protez kullanan hastaların protezlerini temizlemek için çoğunlukla diş fırçası kullandığını ve protez stomatiti görülme sıklığının göreceli olarak yüksek olduğunu gösterdi. Anahtar Kelimeler: Ağız hijyeni, anket, diş protezi, protez stomatiti