Analiza potrzeb edukacyjnych osób dorosłych w warunkach nowoczesnej cywilizacji - Larysa Lukianova (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2018)
Autorka wyraża opinię, że badanie potrzeb edukacyjnych obywateli Ukrainy pozwoli scharakteryzować sytuację edukacyjną w kraju, uzasadnić mechanizmy regulacji poszczególnych podsystemów nowoczesnej edukacji dorosłych oraz wskazać na konkretne problemy, które hamują rozwój tego sektora edukacyjnego. Przedstawiono wyniki badań nad potrzebami edukacyjnymi jednego z regionów Ukrainy, których celem było określenie poziomu zapotrzebowania na potrzeby edukacyjne; ocena jakości usług edukacyjnych; identyfikacja motywów ich konsumpcji oraz perspektywy rozprzestrzeniania się w regionie.