Vplyv požívania alkoholu v rodinách na citový, spoločenský a osobnostný vývin dieťaťa - Zuzana Čuchranová; Katarína Teplická (Czech Pedagogical Society, 2017)
Cieľom projektu, o ktorom informuje táto stať, bolo poukázať na vplyv požívania alkoholu v rodinách na citový vývin dieťaťa a jeho spoločenský a osobnostný rast. Celkový projekt bol realizovaný na základnej škole, kde sme zistili výrazný vplyv alkoholizmu rodičov na osobnostný a citový vývin dětí. Alkoholizmus veľmi negatívne ovplyvňuje správanie sa detí v škole, ich postoj k spolužiakom, výsledky vzdelania a úroveň vedomostí. Negatívne sa tieto vplyvy odrážajú aj v charakterových vlastnostiach detí, ktoré sú utiahnuté, bojazlivé, ťažko sa adaptujú v kolektíve detí a pod. Všetky tieto dopady sme zisťovali prostredníctvom dotazníkového výskumu.