İleri Glikasyon Son Ürünlerinin Gebelik Üzerine Etkisi - Özlem Akın; Yağmur Demirel Özbek (Sakarya University, 2022)
İleri glikasyon son ürünleri, çok çeşitli yapısal ve fonksiyonel özelliklere sahip, herhangi bir canlı organizmada oluşan ve enzimatik olmayan bileşiklerdir. İleri glikasyon son ürünleri reseptöre veya doğrudan hücre dışı matrikse bağlanır ve hücre dışı moleküllerin istenilen şekilde çalışmamasına yol açar. İleri glikasyon son ürünleri ve reseptör etkileşimleri inflamasyon, oksidatif stres, vasküler hiperpermeabilite ile sonuçlanarak vaskülatürde homeostatik bozulmaya neden olur. Oksidatif bozukluklar ve inflamasyon; gestasyonel diyabet, preeklemsi, erken doğum, erken membran rüptürü ve tekrarlayan gebelik kaybı gibi olumsuz gebelik sonuçları ile ilişkilidir. Literatüre bakıldığında inflamasyon fetal membranları zayıflatarak erken rüptüre ve erken doğuma sebep olabilmektedir. İleri glikasyon son ürünleri düzeyinin yüksek olması ve bozulmuş metabolik durumun gebelikte preeklemsinin fizyopatolojisine etki ettiği gestasyonel diabetes mellitus ve tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilişkilendirildiği belirtilmektedir. Çalışmalar, gebelik ve AGE'lerin düzeyi arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. AGE'ler ve gebelik arasındaki nedensel ilişkiyi bulmak için daha iyi tasarlanmış çalışmalar yapılması literatür açısından önem taşımaktadır.