Aktywność fizyczna kobiet w ciąży w świadomości przyszłych instruktorów rekreacji ruchowej = Physical activity of expecting mothers in the awareness of future exercise professionals - Aneta Worska; Anna Szumilewicz (Kazimierz Wielki University, 2015)
Streszczenie             Kobiety ciężarne coraz częściej podejmują aktywność fizyczną, z której czerpią wielokierunkowe korzyści bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia dziecka. Regurlarne zajęcia ruchowe w ciąży pozwalają m.in. zachować sprawność ciała, zapobiegają nadmiernemu przyrostowi masy ciała, ułatwiają poród oraz skracają czas połogu. Przed rozpoczęciem ćwiczeń konieczna jest nie tylko konsultacja z lekarzem, ale również z instruktorem zajęć ruchowych, by dobrać odpowiedni rodzaj treningu, dopasować obciążenie do rozwoju ciąży i indywidualnych możliwości ciężarnej.             Celem pracy było określenie poziomu wiedzy przyszłych instruktorów rekreacji ruchowej na temat pre-/postnatalnej aktywności fizycznej.             Badania zostały przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietową przy pomocy kwestionariusza skonstruowanego na cele badań. Badana grupa liczyła 96 przyszłych instruktorów, studentów Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, specjalności Rekreacja Ruchowa.             Z zebranych danych wynika, iż przyszli instruktorzy mają niski poziom wiedzy na temat pre-/postnatalnej aktywności fizycznej oraz jej wpływu na zdrowie matki i dziecka. W szczególności respondenci wykazali bardzo niski poziom wiedzy dotyczącej metod określania intensywności zajęć dla kobiet w ciąży.             Z przeprowadzonej pracy można wnioskować, że istnieje potrzeba dołączenia powyższych treści do programów edukacyjnych instruktorów rekreacji oraz popularyzowania informacji o korzyściach ćwiczeń fizycznych w ciąży i po porodzie.   Abstract             Pregnant women are more likely to take the physical activity that is safe and provides many benefits. Allows them to retain the fitness of the body, prevents gaining weight. Facilitates childbirth and shortens the recovery time of the body after childbirth. Before beginning exercises, it is necessary not only to medical consultation, but also with fitness instructor to pick out the right kind of training, adjust external to the development of pregnancy and pregnant possibilities.             The aim of the study was to determine the level of knowledge of future instructors of recreation motor on the motor activity of the pregnant woman.             To achieve this goal have been carried out by method of the diagnostic survey, survey technique with the help of the questionnaire. The test group counted 96 would-be trainers, students third year Gdańsk University of Physical Education and Sport, studying full-time Tourism and Recreation, with the specialty Motor Recreation. Studies were carried out in December 2011 and January 2013. The questionnaire contained 24 questions, with the objectives of this work has been analysed 21 selected issues.             From the collected data, it appears that the would-be trainers have a low level of knowledge about the physical activity of pregnant women and its effect on a baby, childbirth and post-partum mothers. Respondents also had zero knowledge of methods for determining the intensity of activities for mother-to-be.             Due to the need to include this content to the course of study, promoting information about the positive effects of physical exercise and the emphasis on content relating to the methods for determining the intensity of activities in the course of the study.