Оцінка стану здоров'я студентів-реабілітологів за даними біохімічного авто моніторингу - Maria Sybil; Khrystyna Shavel; Maryana Chekhovska; Liubov Chekhovska; Alla Khokhla (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність. Проблема здоров'я осіб молодого віку названа одним із пріоритетних  напрямів  діяльності  ВООЗ у ХХІ ст. та є вкрай актуальною для України. Перспективним напрямом є розширення знань про здоров'язберігальну компетенцію за допомогою формування вмінь і навичок у процесі індивідуального моніторингу стану здоров'я за окремими біохімічними показниками, самостійно отриманими в процесі проходження практикуму   з біохімії рухової активності та клінічної біохімії. Мета - оцінити стан здоров'я студентів-реабілітологів за даними біохімічного автомоніторингу. Методи дослідження - аналіз та узагальнення літературних джерел, біохімічні - екскреція вітаміну С, активність ферменту каталази крові, уміст гемоглобіну в крові, екскреція білка,  цукру,  кетонів та значення рН за експрес-методикою «Penta-PHAN» («Lachema», Чехія), велоергометрична проба «Vita maxima», математична обробка даних за критерієм Стьюдента. Обстежено 50 студентів 3-го курсу віком 19-20 років зі спеціальності «Фізіо- та ерготерапія» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана  Боберського (ЛДУФК). Результати дослідження. У дівчат екскреція вітаміну С становить 18,04 ± 0,522 мг/добу, у хлопців - 27,24 ± 0,746 мг/добу (р<0,05), каталазне число - 9,4 ± 0,27, тобто відповідає нормі. Уміст гемоглобіну в дівчат був 120 ± 1,32 г/л, у хлопців - 130 ± 1,9 г/л (р<0,05). У 4 % студентів виявили сліди білка в сечі. Інші патологічні елементи були відсутні. Значення pH сечі - 5,2, що є нормою. Результати проби «Vita maxima» свідчать, що показники дівчат були 150 Вт, що становить 75 % норми дорослих жінок; хлопців - 200 Вт, або 80 % дорослих чоловіків. Висновки. Біохімічні показники студентів перебувають близько межі вікової норми, патологічних показників сечі не виявлено, крім слідів білка. Тест «Vita maxima» декларує резерв для досягнення зрілості. Занижені біохімічні показники спонукають індивідуально коректувати харчовий раціон і перманентний автомоніторинг.