Hemşirelerin İntramüsküler Enjeksiyon Alanları Hakkında Bilgi Durumları ve Uygulama Tercihleri - Emine Korkmaz; Şerife Karagözoğlu; Burcu Kübra Çerik; Gamze Yıldırım (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2018)
Amaç: Hemşirelerin intramüsküler enjeksiyon uygulamasında sıklıkla tercih ettikleri alanları saptamak ve intramüsküler enjeksiyonda kullanılacak alanlar hakkında bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın örnekleminde 216 hemşire yer almıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanmış, 25 sorudan oluşan bir veri toplama formu kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler SPSS ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin 147'si %68,1 ventrogluteal alanın tercih edilmesi gerektiğini belirttiği halde, 141'i %65,3 uygulamada halen dorsogluteal alanı tercih ettiğini bildirmektedir. Hemşirelerin 178'i %82,4 intramüskül enjeksiyon uygulamalarına yönelik güncel bilgiyi takip etmediğini ve 133'ü %61,6 hemşirelik eğitimlerinde ventrogluteal alanın kullanımına ilişkin kendilerine yeterli bilgi verilmediğini ifade etmiştir. Kadın hemşirelerin erkek hemşirelere oranla; intramüsküler enjeksiyon sırasında dorsogluteal alan tespiti p=0,018 , alan seçiminde yaş farkını dikkate alma p=0,044 , ventrogluteal alanı oluşturan kaslar p=0,001 ve enjeksiyon alanlarına verilecek doğru ilaç miktarı p=0,007 ile ilgili uygulamalarda bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bulgularımız doğrultusunda hemşirelerin intramüsküler enjeksiyon uygulamalarına yönelik teorik bilgileri yeterli olsa da, uygulamada daha çok dorsogluteal alanı tercih ettikleri, siyatik sinir yaralanma riskini ve enjeksiyon alanına uygun ilaç hacmini göz ardı ettikleri ve bu konudaki bilgilerini güncellemedikleri söylenebilir