تدوین شاخص‌های انتخاب مربیان و ورزشکاران تیم ملی وزنه‌برداری با رویکرد 360 درجه - حمید رودباری; نجف آقایی (Sport Sciences Research Institute, 2020)
امروزه، انتخاب مربیان و ورزشکاران برای تیم‌های ملی بسیار مهم است؛ به‌گونه‌ای‌که موفقیت تیمهای ملی به عملکرد این افراد وابسته است؛ بنابراین، این پژوهش با هدف تدوین شاخصهای انتخاب مربیان و ورزشکاران تیم ملی وزنه‌برداری و درجة اهمیت هرکدام از این شاخص‌ها انجام شد. جامعة آماری پژوهش افراد آگاه به رشتة وزنه‌برداری(مانند مربیان و ورزشکاران وزنه‌برداری، مدیران و مسئولان فدراسیون وزنه‌برداری، داوران وزنه‌برداری و اصحاب رسانه) بودند. نمونة آماری در دو بخش بود: در بخش تدوین شاخص‌ها، برای رسیدن به اشباع نظری با 20 نفر از افراد آگاه مصاحبه شد و شاخص‌ها تدوین شد؛ در بخش تعیین درجة اهمیت شاخص‌ها نیز شاخص‌های تدوین‌شده به‌صورت پرسش‌نامه به 70 نفر از افراد آگاه به وزنه‌برداری داده شد تا درجة اهمیت این شاخص‌ها مشخص شود. ابزار کار نیز در دو بخش بود: الف- مصاحبه با افراد از طریق تکنیک 360 درجه و مطالعة کتابخانهای برای تدوین شاخص‌ها که مصاحبه به‌صورت نیمه‌ساختارمند انجام شد؛ ب- در بخش پیمایشی نیز شاخص‌های تدوین‌شده به‌صورت پرسش‌نامه به افراد داده شد.برای تجزیه‌وتحلیل دادهها و اولویتبندی گویههای شناسایی‌شده از روش تاپسیس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص‌های انتخاب مربیان به ‌‌ترتیب اهمیت، ویژگی‌های فردی، ویژگی‌های مدیریتی، ویژگی‌های فنی و تاکتیکی، ویژگی‌های اجتماعی، ویژگی‌های شخصیتی و ویژگی‌های ارتباطی و انگیزشی بودند. در بخش ورزشکاران نیز ویژگی‌های فردی، ویژگی‌های فنی و تاکتیکی، ویژگی‌های شخصیتی، ویژگی‌های مدیریتی، ویژگی‌های ارتباطی و انگیزشی و ویژگی‌های اجتماعی، به‌ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند؛ درنتیجه، به فدراسیون وزنهبرداری پیشنهاد میشود در انتخاب مربیان و ورزشکاران به این شاخص‌ها توجه ویژه داشته باشد.