İNVAZİV SERVİKAL REZORPSİYON: İKİ VAKA RAPORU - Tuğçe Yavaş; Meltem Dartar Öztan; Derya Özen (Ankara University, 2014)
Kök rezorpsiyonu, dentin, sement gibi diş sert dokularının odontoklastik bir reaksiyon sonucu kaybıdır. Rezorpsiyonun kök yüzeyiyle ilişkisine göre iç rezorpsiyon ve dış rezorpsiyon olarak rezorpsiyonu ise yüzey rezorpsiyonu, eksternal inflamatuar rezorpsiyon, eksternal servikal rezorpsiyon ve geçici apikal yıkım olarak sınıflandırılır. Heithersay, eksternal servikal rezorpsiyonu invaziv ve agresif doğasından dolayı ''invaziv servikal rezorpsiyon'' olarak tanımlamıştır. ataşmanın üst kısmındaki kök bölümünde ve alveoler kemiğin koronal kısmındaki lokalize rezorptif proçes olarak tanımlanır. Eksternal servikal rezorpsiyon ECR , eksternal rezorpsiyonun en zor anlaşılan ve en zor teşhis konulan çeşididir. Diş yapısındaki büyük kayıpları önlemek için erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Makalemizde iki farklı eksternal servikal rezorpsiyon vakası ve lezyonların derecelerine göre farklılık gösteren tedavi seçenekleri açıklanmıştır