EPILEPSIA LA COPIL, PARTICULARITĂŢI LEGATE DE EVOLUŢIE ŞI PROGNOSTIC - PREZENTARE DE CAZ ŞI DATE DIN LITERATURĂ - Lorena Elena Meliţ; Cristina Oana Mărginean; Andreea Dincă; Raluca Damian; Nicoleta Suciu; Maria Oana Mărginean (Amaltea Medical Publishing House, 2017)
Epilepsia este o patologie cerebrală care constă în apariţia convulsiilor epileptice recurente, iar mai mult de jumătate din cazuri prezintă debutul în timpul copilăriei. Prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 3 ani, cu antecedente heredocolaterale de epilepsie şi istoric de retard în dezvoltarea neuropsihomotorie, care s-a internat în clinica noastră prezentând convulsii tonicoclonice generalizate, iniţial în context febril, iar ulterior în afebrilitate. Analizele de laborator şi cele neuroimagistice nu au identificat existenţa unei cauze subiacente. EEG iniţială nu a evidenţiat traseu patologic. În ciuda tratamentului anticonvulsivant instituit, evoluţia pacientului a fost nefavorabilă, prezentând multiple recurenţe pe termen scurt, fiind reinternat de mai multe ori în clinica noastră. O dată cu introducerea celui de-al doilea medicament antiepileptic, levetiracetam, în tratament, convulsiile s-au remis, iar pacientul a prezentat evoluţie favorabilă pe termen lung. Particularitatea cazului constă în apariţia unor crize tonicoclonice generalizate la un pacient cu antecedente heredocolaterale semnificative şi istoric de retard în dezvoltarea neuropsihomotorie, care apar iniţial în context febril, iar apoi în afebrilitate, repetându-se la ciclic, cu evoluţie nefavorabilă în ciuda tratamentului cu acid valproic, care se remit doar după iniţierea tratamentului cu levetiracetam.