Subvenční politika ve sportu a tělovýchově v České republice Subsidization policy in sports and physical training in the Czech Republic - Radek Cikl; Vladimír Hobza (Palacky University, 2007)
Vzhledem k pozitivním externalitám a všeobecně uznávanému významu tělesné kultury patří sport a tělovýchova k tradičně podporovaným oblastem života v České republice. Se změnou alokační politiky státu, tj. z centralizované na decentralizovanou alokační politiku, jsou v současnosti spojeny koncepční otázky diferencované podpory sportu a tělovýchovy z různých úrovní státní správy a samosprávy. Tyto významné instituce, představované státem, vyššími územními celky a municipalitami, by měly postupovat v oblasti subvenční politiky koordinovaně, aby nedocházelo k celospolečenské neefektivnosti vynakládaných prostředků a v konečné fázi negativním dopadům na sport a tělovýchovu. Considering the positive externalities and classical meaning of the term physical culture, sports belong among the spheres of life traditionally supported in the Czech Republic. Conceptual issues of the differentiated support of sports and physical training at various state administrative and municipal government levels are, at the present time, connected with a change in the state's allocation policy, i. e. from a centralized to a decentralized one. The activities of these important institutions, represented by the state, regional authorities and municipalities, should be coordinated in the area of subsidization policy in order to avoid social cost ineffectiveness and, in the final stage, negative impacts on sports and physical training.