Аналіз складу тіла висококваліфікованих волейболісток - Наталія Юріївна Щепотіна; Юлія Іванівна Якушева (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Компонентний склад маси тіла надає для тренерів більш точну інформацію про можливості спортсменів. Тому актуальним є визначення жирової, м'язової, кісткової маси, умісту води в організмі висококваліфікованих волейболісток, які є ідеальними моделями у своєму виді спорту. Завдання дослідження - визначити й проаналізувати компонентний склад маси тіла висококваліфікованих волейболісток. Вимірювання спортсменок здійснювали за допомогою монітора сегментного складу тіла Tanita BC-601, який працює за принципом біоелектричного імпедансу. У результаті морфофункціональної діагностики визначено довжину тіла висококваліфікованих волейболісток (179,58±3,988 см), масу тіла (72,56±4,816 кг), індекс маси тіла (22,53±2,270 кг·м-2), загальний уміст жиру в тілі (21,52±4,079 %), загальну м'язову масу (53,98±4,202 кг), кісткову масу (2,88±0,215 кг), сумарний уміст води (57,13±2,975 %). Аналіз сегментів тіла спортсменок виявив незначну асиметричність розподілу жирового та м'язового компонентів у ногах і руках спортсменок, пов'язану з характером гри у волейбол.