İNMELİ HASTALARA BAKIM VEREN HASTA YAKINLARININ BAKIM YÜKÜ - Güler Duru Aşiret; Sevgisun Kapucu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
İnme, sakatlıkla sonuçlanan nörolojik yetkinlik kaybının birinci nedenidir. Çoğu inme vakasının sakatlıkla sonuçlanması ve hastaların bakımda bağımlı olması nedeniyle toplumda uzun dönem bakım gereksinimi artmakta ve bakım genellikle aile bireyleri tarafından karşılanmaktadır. Uzun dönem bakım, bakım verenlerde olumsuz duygularınyaşanmasına sebep olmaktadır. Olumsuz duyguların başlıca nedenihasta bakımının bakım verenler üzerinde çeşitli derecelerde bakım yükü oluşturmasıdır. Bakım yükünü etkileyen birçok faktör vardır ve bufaktörler kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bakım yükü fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik birçok soruna neden olmaktadır.Oluşabilecek bu sorunların önlenmesinde sağlık personeli olarakhemşirelerin, ailelerin en iyi şekilde bakım verebilmesi için; hasta vebakım veren bireylerin sahip olduğu fiziksel, ekonomik, sosyal koşulları öğrenmesi ve bu koşulları bir bütün olarak değerlendirip uyguneğitim, danışmanlık, bakım ve tedavi hizmeti vermesi gerekmektedir.Sağlık personeli, taburculuk sonrasında bakım veren aile üyeleri ileiletişim halinde olup onlara her türlü desteği ve yardımı sağlamalı veonları destek gruplarına yönlendirmelidir. Sağlık personeli, kendi ihtiyacını karşılayamayan bir bakım verenin iyi bir bakım veremeyeceğinden bakım verenin kendi fiziksel, psikososyal, ekonomik ihtiyaçlarını sağlamasına yardımcı olmalıdır. Sağlık personeli, bakım verenlerin gizli hastalar olduğunu hiçbir zaman unutmayarak, hastalarını değerlendirirken bakım verenleri de bakım planına dahil etmelidir