Джерела та стан дослідження розвитку вищої інженерно-технічної освіти в Україні (друга половина ХІХ - перша половина ХХ ст.) - Ірина Федосова (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
На основі аналізу здійснено історіографічний огляд джерел та зʼясовано стан розвитку вищої інженерно-технічної освіти в України у другій половині ХІХ − першій половині ХХ ст. Виявлено, що у працях дослідників розглядалися різні аспекти функціонування вищих інженерно-технічних навчальних закладів; історія організації, становище студентства і професорсько-викладацького складу; викладання в них технічних та загальноосвітніх предметів; специфіка діяльності (вік студентів, їхні обовʼязки, іспити, місце розташування закладу, призначення лекцій, необовʼязкових курсів, практичних занять, самостійної роботи та ін.); сутність, мета і завдання робітничих факультетів; погляди щодо порівняння ролі й місця технікумів у забезпеченні технічної освіти; роль технічних установ у розвитку вітчизняного виробництва; проблеми підготовки інженерних кадрів; удосконалення системи управління вищим навчальним закладом; реформування системи вищої технічної освіти.