Засоби навчання молодших школярів перцепції: сутність і систематизація - I. Barbashova (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті визначено засоби навчання молодших школярів перцепції; доведено необхідність застосування окремих засобів, їх комплектів і комплексів і систем. Виявлено провідні функції засобів навчання перцепції, а саме: компенсаторну, адаптивну, інформативну, інтегративну, інструментальну. Розглянуто різні підходи до класифікації засобів навчання перцепції; обґрунтовано їх систематизацію та виокремлено серед них чотири групи: натуральні об'єкти, зображення і відображення зовнішніх властивостей об'єктів дійсності, описи зовнішніх властивостей об'єктів дійсності умовними знаками і символами, технічні засоби. За цією типологією схарактеризовано засоби навчання кольорового і просторового зорового, фонетичного і музичного слухового, фізико-механічного і просторового дотикового сприймання. Особливу увагу приділено аналізу сенсорно-розвивального ресурсу програмних педагогічних засобів з української мови, математики, образотворчого і музичного мистецтва, трудового навчання.