Un nou homínid a Catalunya : pierolapithecus catalanicus - M. Eulàlia Subirà (Universitat Autònoma de Barcelona, 2006)
El descobriment als Hostalets de Pierola d'un avantpassat dels grans simis i dels humans, ha ajudat a precisar alguns aspectes de l'evolució de l'home durant el miocè.