Bilinçli sedasyonun alt gömülü 3. molar dişlerin çekimi sonrası hasta konforu üzerine etkisi - Özkan Özgül; Selahattin Or (Cumhuriyet University, 2012)
Amaç: Gömülü dişlerin cerrahi çekimi sonrası oluşan ödem, ağrı ve trismusun şiddetinin kontrol altına alınması için farmakolojik ve/ veya çekim tekniği ile ilgili birçok yöntem kullanılmış olup halen de kullanılmaya devam etmektedir. Bilinçli sedasyon destekli lokal anestezi uygulamaları hastaların daha konforlu bir operasyon geçirmesini sağlamakta, ancak postoperatif dönemdeki hasta konforuna olan katkısı bilinmemektedir. Bu çalışmada amaç; bilinçli sedasyon uygulamasının gömülü 3. molar çekimi sonrası oluşan ağrıya ve ödeme etkisini yalnız lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyonlarla kaşılaştırmak ve sayısal verilere dökerek istatistiksel olarak analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çift kör randomize yapılan çalışmada gömülü alt 3. molar dişlerin cerrahi çekimi gereken 18- 36 yaş (ort.24,4) aralığında toplam 40 hasta 2 eşit gruba ayrılarak; ilk grubun çekimleri bilinçli sedasyon altında lokal anestezi ile, ikinci grubun ise yalnız lokal anestezi ile çekimleri yapılmıştır. 6.12. ve 24. saatler de VAS değerlerine ve 48. saatte ödem miktarlarına bakılmıştır. Bulgular: Lokal anestezi ile operasyonları yapılmış kişilerin ödem miktarları, bilinçli sedasyon ile operasyonları yapılmış bireylerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek görülmektedir (p < 0,05) (p=0,000). Bilinçli sedasyon ile operasyonları yapılan hastaların 12.saat ve 24.saatteki ağrı değerleri yalnız lokal anestezi ile operasyonları yapılmış hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük görülmüştür (p < 0,05) (p=0,028) (p=0,036). Sonuç: Hastaların operasyon sırasındaki ve sonrasındaki rahatsızlıkları kabul edilir ölçüde tutmak için bilinçli sedasyon işlemi oldukça güvenilir bir yöntemdir.