Wpływ pedagogiki Marii Montessori na wszechstronny rozwój dzieci - Agata Kolasa-Skiba; Wiktoria Skiba (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2021)
Koncepcje Marii Montessori w zakresie antropologii, pedagogiki, pedeutologii i dzisiaj mogą być źródłem pogłębionej autorefleksji każdego nauczyciela. Pragnąc być prawdziwym wychowawcą, zwłaszcza w sensie Montessori, nie wystarczy być metodycznie przygotowanym. Należy zacząć od samego siebie. Właśnie ta idea przebudowy wewnętrznej, odrzucenia "dumy, pychy i gniewu", które w wielu z nas tkwią, a głębokie ukochanie dziecka poparte metodyczną obserwacją, stanie się jego sługą, współpracownikiem, pomocnikiem, doradcą, przewodnikiem, organizatorem i inicjatorem (impulsem) w osiąganiu duchowej niezależności i doskonałości, będzie zawsze aktualna.