Вплив занять плаванням із застосуванням елементів аквафітнесу й інтервального гіпоксичного тренування на функцію зовнішнього дихання дівчат 11-12 років - Viktoriya Holovkina; Yuriy Furman (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність. Складовою частиною фізичної підготовки юних плавців є  застосування  в  тренувальних заняттях вправ, які сприяють покращенню силових здібностей.  Однак  зловживання вправами силового спрямування в залі сухого плавання може негативно вплинути на функціональний стан кардіореспіраторної  системи  юних  плавців. Тому вдосконалення майстерності юних плавців повинно відбуватися за умов комплексного підходу до процесу вдосконалення фізичної підготовленості та з урахуванням вікових функціональних  можливостей спортсменів. У статті подано результати дослідження об'ємних і швидкісних показників функції  зовнішнього  дихання дівчат-плавчинь 11-12 років. Мета роботи. Науково обґрунтувати  доцільність  комплексного застосування в тренувальному процесі плавчинь 11-12 років методу інтервального гіпоксичного тренування й елементів аквафітнесу шляхом дослідження динаміки показників функції зовнішнього дихання. Методи дослідження. Обстежено 62 спортсменки віком 11-12 років, спортивний стаж яких становив 2-3 роки. Дослідження функції зовнішнього дихання здійснювалося за допомогою спірографічного методу із використанням спірографа відкритого типу «CARDIO SPIRO» протягом 24 тижнів. Реєстрували частоту дихання, об'ємні та швидкісні показники зовнішнього дихання. Результати роботи. Установлено, що в плавчинь під впливом занять плаванням із застосуванням елементів аквафітнесу й інтервального гіпоксичного тренування вірогідно покращилися показники дихального об'єму, частоти дихання, максимальної вентиляції легень, життєвої ємності легень на вдиху та видиху, резервного об'єму дихання на вдиху та видиху, а також швидкісні показники функції зовнішнього дихання, які підтверджують покращення пропускної спроможності великих бронхів. Висновки. Рекомендовано для покращення функції зовнішнього дихання плавчинь 11-12 років на етапі початкової базової  підготовки  комплексно  застосовувати елементи аквафітнесу й інтервальне гіпоксичне тренування.