Analiza poziomu sprawności fizycznej podchorążych Wojskowej Szkoły Sierżantów Narodowej Akademii Wojsk Lądowych we Lwowie na etapie podstawowym - Artur Oderov; Maxim Kuznetsov; Serhii Romanchuk; Dmytro Pohrebniak; Svitlana Indyka; Natalia Bielikova (Jan Długosz University in Częstochowa, 2022)
Wprowadzenie: Wyposażenie żołnierzy w nowoczesny sprzęt wojskowy, techniczne środki transportu znacznie ułatwiło wykonywanie wielu elementów działań wojennych, ale jednocześnie przyczyniło się do pewnego negatywnego wpływu na ich ciało i psychikę, zwiększyło potrzebę ogólnego i specjalnego treningu fizycznego. Potrzeba zintegrowanego wykorzystania wychowania fizycznego i sportu jest dobrze znana i uzasadniona naukowo. System wyszkolenia fizycznego wojsk jako element aktywności zawodowej zapewnia funkcjonowanie personelu zgodnie z wymogami sprawności fizycznej. Dlatego aktualnym zagadnieniem jest doskonalenie treści wychowania fizycznego podchorążych wojskowych wyższych szkół sierżantów z uwzględnieniem kategorii żołnierzy. Cel: Określenie i poprawa dynamiki ogólnej i specjalnej sprawności fizycznej podchorążych z uwzględnieniem kategorii żołnierzy. Wyniki: Badania poziomu wydolności fizycznej podchorążych Wojskowej Szkoły Sierżantów Narodowej Akademii Wojsk Lądowych we Lwowie wykazały, że podczas szkolenia podchorążych w pierwszym roku wskaźniki sprawności fizycznej ogólnej i specjalnej wykazują pozytywne zmiany, ale nie stwierdzono istotnej różnicy (р > 0.05).