Dążenia religijne romantyków polskich - Bogusław Dopart (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Literatura oświecenia w Polsce nie obfi towała w treści religijne, chociaż jej twórcy w znacznej mierze wywodzili się spośród duchowieństwa. Taką opinię utrwalały przez dziesięciolecia poważne studia nad epoką. Nowsze badania ujawniły "w tej dobie dużą różnorodność utworów, w których pojawiają się motywy i inspiracje religijne", nie zdołały one jednak zasadniczo zmienić pojęć o duchu epoki. Czy kiedykolwiek będzie to możliwe? Wiemy, bądź co bądź, że kultura oświeconych elit także w Polsce uległa znacznej laicyzacji...