Kaynaştırma Öğrencilerinin Zorbalığa Maruz Kalma Durumlarının ve Zorbalıkla Başa Çıkma Stratejilerinin Belirlenmesi - Tuğba Sivrikaya; Müzeyyen Eldeniz Çetin (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu araştırmada, kaynaştırma öğrencilerinin zorbalığa maruz kalma durumlarının ve zorbalıkla başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, ortaokula devam eden, biri erkek, dördü kız olmak üzere beş kaynaştırma öğrencisi; bu öğrencilerin sınıflarında yer alan 6'sı kız, 8' i erkek olmak üzere toplam 14 akranı; 4 sınıf rehber öğretmeni ve 5 ebeveyni katılmıştır. Araştırma nitel araştırma desenine göre kurgulanmış olup araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler toplanmıştır. Görüşmeler 2-13 dakika arasında sürmüştür. Yapılan görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda kaynaştırma öğrencilerinin genellikle incitici sözler söyleme, hakaret ve alay etme şeklinde sözlü zorbalığa, küçümseme, görmezden gelme ve dışlama şeklinde dolaylı zorbalığa ve fiziksel zorbalığa maruz kaldıkları; kaynaştırma öğrencilerinin maruz kaldığı zorbalığın büyük oranda gerçek hayatta, küçük bir bölümünün ise sanal ortamda yaşandığı; gerçek hayatta yaşanan zorbalığın sınıfta, okul bahçesinde, okulun koridorlarında ve okul içerisinde başka bölümlerde yaşandığı; sanal ortamda yaşanan zorbalığın ise telefon mesajlarında ve Facebook'ta yaşandığı; kaynaştırma öğrencilerinin zorbalığa maruz kaldıklarında genellikle üzgün, içe kapanma isteği, dışlanmış, öfkeli/kızgın/sinirli hissettiklerini ve zorbalıkla başa çıkmak için öğretmenden/aileden/arkadaştan destek alma, içine atma, ortamdan uzaklaşma, odağı değiştirme ve umursamama gibi stratejiler uyguladıkları belirlenmiştir.