SKI LEARNING DIFFICULTIES OF DIFFERENT SPORT ATHLETES - Barna SZABÓ-CSIFÓ; Alexandra Cristina POP (Cluj University Press, 2020)
Skiing is one of the difficult winter sports, which requires a lot of motoric skills as strength of the lower limbs, good balance, determination and courage as well. In this study we aim to observe the learning skills differences between students or adults who competed in different sports, or practiced them just as leisure activities. We are interested that in case of them it is easier or more difficult to learn the skiing skills. As method we established a pointing system from 0 to 2 to make the difference between the subjects, 0 means that they have learning difficulties and they don't succeed to have any skiing skill, 1 is for medium skills and 2 is for those whom realized a good skiing technique, considered that they are beginners. In this study take part a number of 60 subjects, between 20 - 26 ages, and 50 of them practiced in their life sport in competition. REZUMAT. Dificultățile de învățare a schiului la diferiţi sportivi. Skiul este un sport de iarnă dificil, ce necesită o serie de calități motrice cum ar fi forța trenului inferior, un bun echilibru, determinare și nu în ultimul rând, curaj. În acest studiu dorim să observăm diferența dificultății de învățare la studenți și adulți, care în viața lor au practicat sport de performanță sau doar de hobby. Am fost interesați să observăm dacă le este mai ușor sau mai greu să însușească taina schiatului. Ca metodă am stabilit un sistem de punctaj de la 0 la 2 pentru a evidenția diferența dintre subiecți, 0 însemnând că nu au reușit să însușească tehnica elementară a schiului, 1 am acordat pentru cunoștințe medii, iar 2 pentru cei care au reușit să execute cerințele tehnice corecte la nivel de începător. În acest studiu au fost analizați 60 de subiecți, cu vârste cuprinse între 20 - 26 de ani și 50 dintre ei au practicat sport de performanță. Cuvinte cheie: schi, învățarea schiului, alte sporturi, dificultate.