Сучасні підходи до формування культури здоров'я студентів - Halyna Kondratska; Serhiy Samoilyk; Vasyl Maksymiak (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність теми дослідження. Доведено необхідність використання ефективних підходів до форму- вання культури здоров'я студентів - майбутніх фахівців із фізичної культури та спорту. Культура здоров'я - складова частина професійного зростання фахівців із фізичної культури й спорту. Шкільне середовище вимагає компетентного фахівця для формування здоров'язберігальної позиції кожного учня. Мета дослідження - розкрити необхідність використання ефективних підходів до формування культури здоров'я студентів, що призводить до формування компетентного фахівця для визначення здоров'язберігальної позиції кожного учня. Методи дослідження - вивчення, аналіз і систематизація літературних джерел й узагальнення передового педагогічного досвіду з метою окреслення важливості формування змісту навчальних дисциплін, а також крите- ріїв оцінювання компетентності студентів із навчальних дисциплін: «Основи здорового способу життя», «Нетрадиційні методи оздоровлення», «Види оздоровчо-рекреаційної рухової активності», визначено необхідність пошуку дієвих підходів до формування культури здоров'я. Результати роботи. Запропоновано інформаційно-спонукальний, когнітивно-пізнавальний, дієво-оцінювальний підходи у формуванні рівня культури здоров'я студентів. Розкрито умови, за допомогою яких реалізується зміст навчальних програм і формується здоров'язберігальна компетентність студентів. Висновки. Означені підходи (інформаційно-спонукальний, когнітивно-пізнавальний, дієво-оцінювальний) набули пріоритетного значення в системі вищої освіти. Запро- поновані умови формують позитивну динаміку зростання рівня культури здоров'я студентів, різниця між початковим та кінцевим рівнями зросла на 52,9 % в експериментальних групах і на 22,36 % - у контрольних. Поряд із фаховими предметами студенти все більше обирають такі навчальні дисципліни, які уможливлюють формування знань щодо зростання рівня культури здоров'я, що мотивує до здорового способу життя та формує здоров'язберігальну компетентність.