Gotowość placówek edukacyjnych do prowadzenia doradztwa edukacji i kariery w świetle badań własnych - Marta Dobrzyniak (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2014)
Artykuł odnosi się do wsparcia edukacji i kariery młodzieży w placówkach edukacyjnych. Zwrócono uwagę na elementy, które sprzyjają skutecznemu doradztwu, czyli kulturę organizacji, współpracę z lokalnym środowiskiem, diagnozę potencjału jednostki, niedyrektywne wsparcie i opis osiągnięć uczniów pozbawiony oceny, przy założeniu, że są to czynniki warunkujące skuteczne wsparcie w zakresie edukacji i kariery. Przedstawione zostały także wyniki oraz wnioski z badań przeprowadzonych w latach 2013-2014.