Türkçe Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunların, Sorunlara Yönelik Eleştiri ve Önerilerin Sosyal Medya Üzerinden İncelenmesi - Ahmet BENZER; Kübra SARAÇOĞLU (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Sosyal medya, aynı meslekte benzer sorunları yaşayan insanlar için duygu ve düşüncelerini paylaşma imkânı tanıması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada Facebook üzerinden Türkçe öğretmenlerinin alan ve mesleklerine ait soru, öneri ve eleştirileri incelenecektir. Bu doğrultuda hem mevcut durumu görme hem de lisans eğitimi dâhil olmak üzere devam eden veya geliştirilecek yeni programlara dair bilgi ve gerekçe sağlayacak bir veri elde etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırma verileri için Türkçe öğretmenlerinden oluşan bir Facebook grubu seçilmiştir. 1 Eylül 2015 ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 8.372 gönderi araştırma inceleme nesnesini oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre Türkçe öğretmenleri "dil bilgisi ve dil bilgisi öğretimi" (3.560), "temel dil becerilerini geliştirme" (2.079), "okul içi etkinlikler" (979), "kelime öğretimi" (632), "mesleki gelişim" (452), "ölçme ve değerlendirme" (392), "ders materyalleri" (388) "projeler" (250) konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Araştırma sonucunda sosyal medya üzerinden öğretmen grupları düzenli taranarak elde edilen bilgilerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerinin işlevsel olarak planlanmasında etkin kullanılması önerilmiştir. Bu veriler aynı zamanda doğrudan sahadaki uygulayıcıların düşünceleriyle şekillenen işlevsel bir eğitim programlamasına imkân sağlayacaktır.