Pornografia jako świat wyobrażony kobiecej i męskiej seksualności - Joanna Pacewicz-Biegańska (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015)
Artykuł porusza problem pornografii jako zjawiska, które wypacza myślenie o ludzkich związkach i seksualności. W tekście podjęto próbę pokazania nienaturalności wizerunku kobiety i mężczyzny w materiałach pornograficznych. Ponadto przedstawiono w nim badania własne mówiące o tym, jak studenci pedagogiki postrzegają sposób pokazywania kobiety i mężczyzny w pornografii. Celem artykułu jest udowodnienie, że materiały pornograficzne propagują nierzeczywisty obraz zarówno męskiej, jak i kobiecej seksualności, co jest dużym problemem społecznym oraz pedagogicznym, zniekształcającym myślenie młodego człowieka o tak ważnych sferach jak seksualność i tworzenie relacji partnerskich z drugą osobą. Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.