Edytorial: Kształtowanie postaw przedsiębiorczych - Wit Pasierbek; Bożena Pera (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2019)
We współczesnej gospodarce przedsiębiorczość jest uznawana za istotną determinantę rozwoju ekonomicznego, technologicznego i społecznego, dlatego też edukowanie w jej zakresie, wpływające na kształtowanie aktywnych postaw i intencji przede wszystkim wśród młodych osób, jest ważnym wyzwaniem stojącym przed całym systemem edukacji, obejmującym wszystkie jego etapy, wychodzącym poza jego tradycyjne ramy i uwzględniającym założenia koncepcji kształcenia przez całe życie. Budowanie postaw przedsiębiorczych jest ściśle powiązane z rozwijaniem kreatywnego myślenia i zdobywaniem umiejętności dających możliwość wykorzystania szans pojawiających się we współczesnym turbulentnym otoczeniu, które charakteryzuje się występowaniem nagłych, trudnych do przewidzenia zmian.