Sodobno vodenje trajne astme - Mitja Košnik; Stanislav Šuškovič; Matjaž Fležar; Katarina Osolnik; Mihaela Zidarn; Sabina Škrgat; Saša Kadivec (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2006)
Astmo ima vsaj 5 % ljudi. Bolnike duši, ker se zaradi astmatskega vnetja zožijo dihalne poti. Ukrepi, ki zmanjšajo astmatsko vnetje, izboljšajo astmo. Vnetje zmanjšujemo z odstranjevanjem alergenov in dražljivcev ter predvsem z uporabo protivnetnih zdravil. Raziskave urejenosti astme po vsem svetu pokažejo, da v vsakdanjem življenju le malo bolnikov doseže tako dobro stanje urejenosti bolezni, kakršno je možno doseči v kliničnih raziskavah. Trenutno veljavne svetovne smernice za obravnavo astme imajo pomanjkljivost, da se osrediščajo v glavnem na predpisovanje zdravil. Dejstvo pa je, da na urejenost bolezni lahko vplivamo predvsem z zdravstveno vzgojo in večanjem zavzetosti bolnikov za zdravljenje.