Ендоваскулярні втручання в комплексній терапії пацієнтів із портальною гіпертензією і кровотечею з варикозно розширених вен - V.V. Petrushenko; O.O. Kedyk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Ендоваскулярні втручання, зокрема емболізація селезінкової артерії, транс'югулярне внутрішньопечінкове шунтування та ретроградна трансвенозна облітерація з використанням балонної оклюзії на сьогодні широко використовуються в лікуванні та профілактиці кровотеч із варикозно розширених вен (ВРВ) у пацієнтів із портальною гіпертензією. Спленомегалія з розвитком гіперспленізму є одним з ускладнень портальної гіпертензії у хворих на цироз печінки, що може негативно впливати на клінічний прогноз. З огляду на це можна припустити, що лікування гіперспленізму в пацієнтів із портальною гіпертензією з використанням емболізації селезінкової артерії сприятиме поліпшенню результатів лікування цієї категорії хворих. Мета - узагальнити власний досвід використання емболізації селезінкової артерії в комплексній терапії хворих із портальною гіпертензією, ускладненою кровотечею із ВРВ. Матеріали та методи. Проведено лікування 36 пацієнтів, у яких до комплексної терапії (медикаментозне лікування та ендоскопічна перев'язка ВРВ) додано емболізацію селезінкової артерії. Емболізацію виконано за класичною методикою «хронічної» оклюзії. У 30 (83,3%) пацієнтів проведено емболізацію на рівні початкового відділу основного стовбура селезінкової артерії. У 6 (16,7%) хворих, у зв'язку із анатомічними особливостями судинного русла, емболізацію виконано на рівні середньої третини селезінкової артерії. Ефективність проведеного лікування оцінено за змінами показників загального аналізу крові та результатами ультрасонографії. Статистичне опрацювання результатів дослідження проведено з використанням програми «SPSS Statistic for Windows», версія 15.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Результати. Середній вік пацієнтів становив 55,8±1,6 року. На час госпіталізації середні значення критеріїв Child-Turcotte-Pugh дорівнювали 2,44±0,08, а сума балів за моделлю термінальної стадії захворювання печінки (MELD) - 16,36±0,99 бала. Висновки. Використання емболізації селезінкової артерії в поєднанні з медикаментозною терапією та ендоскопічним лігуванням ВРВ є доцільним та обґрунтованим. Емболізація селезінкової артерії сприяє зменшенню явищ гіперспленізму в пацієнтів із портальною гіпертензією, що позитивно впливає на подальший клінічний перебіг захворювання. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнтів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.