BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ARAŞTIRMA YAPMA VE ARAŞTIRMA SONUÇLARINI BAKIMDA KULLANMA İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Meral Kelleci; Zehra Gölbaşı; Selma Doğan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını bakımda kullanma ile ilgili görüşlerini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Sivas'da bir üniversite hastanesinde çalışan toplam 237 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan bir soru formu ile toplandı. Veriler frekans dağılımı ve ki-kare testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada hemşirelerin %45.6' sının herhangi bir araştırma sürecinde yer aldığı, %80.6'sının hasta bakımında araştırma sonuçlarını kullandığı, yalnızca %4.6'sının Hemşirelikte Araştırma ve Geliştirme Derneği'ne üye olduğu, %11.4'ünün düzenli olarak süreli yayın takip ettiği, %78.9'unun en az bir kez mesleki bilimsel bir toplantıya katıldığı ve %84.8'inin bilgisayar kullanmayı bildiği belirlenmiştir. Yüksek lisans ve lisans mezunu, 21-25 yaş grubunda, bekâr, 5 yıldan daha az süredir ve dâhili kliniklerde çalışan hemşirelerin bir araştırma sürecinde yer alma sıklıklarının diğerlerine göre daha yüksek ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu p