Výkonová motivace studentů středních škol - Ivan Pavlas (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2015)
Motivace je považována za jeden z rozhodujících hybných činitelů v edukačním procesu. Žijeme v době, ve které je kladen extrémní důraz na podávání kvalitních výkonů. Už při samotném začátku vzdělávání se usiluje o okamžitý osobnostní výkonnostní růst v rámci studijních aktivit. Období adolescence je velmi náročné a projevuje se v něm nová kvalita uvědomování si sebe sama, a kdy si je člověk vědom svých emocionálních prožitků, přání a svých potřeb. Cílem výzkumné práce bylo zjistit úroveň výkonové motivace vybrané skupiny studentů dvou různých středních škol, Sportovního gymnázia v Ostravě a Střední průmyslové školy v Opavě. Výzkumného cíle bylo dosaženo pomocí standardizovaného dotazníku LMI, zjišťující úroveň výkonové motivace studentů. Výkonová motivace se skládá z potřeby dosáhnout úspěšného výkonu ve škole a potřeby vyhnout se školnímu neúspěchu. Výzkum je zaměřen na celkovou úroveň motivace k výkonu a diferenciaci úrovně motivace danou pohlavím a zaměřením studia. Na základě výzkumu byl stanoven cíl práce a výzkumné otázky. K jejich zodpovězení byl náhodně vybrán soubor 116 studentů středních škol. Předmětem zájmu jsou získané hodnoty v jednotlivých dimenzích výkonové motivace pomocí dotazníku LMI. Tyto hodnoty se staly vodítkem k určení eventuálních rozdílů mezi studenty technicky orientovanými a mezi humanitně orientovanými studenty. Celkově z toho plyne závěr, že studenti středních škol jsou v celkovém skóre výkonové motivace průměrně motivováni. Díky veškerým výsledkům, které byly získány, je patrné, že problematika výkonové motivace středoškolských studentů je multikauzální, a nese v sobě jak prvky vnitřní struktury osobnosti středoškolského studenta, tak i vnější vlivy sociálního okolí.