Diş hekimliğinde dental seramikler - Ömer Kırmalı (Cumhuriyet University, 2014)
Kaybedilen diş dokusunun yerine konulmasında metal destekli seramik restorasyonlar, geçmişten günümüze başarıyla kullanılmaktadır. Ancak hastaların estetik restoratif malzemelere olan ilgilerinin artması ile birlikte, metal destekli seramik restorasyonlar yerlerini hızla daha estetik olan restoratif malzemelere bırakmaktadır [1].Tam seramik restorasyonlar metal destekli seramik restorasyonlar ile karşılaştırıldığında daha üstün estetik özelliklere sahiptir [2, 3]. Bununla beraber mükemmel biyouyumluluk, düşük plak tutulumu, periodontal dokularda daha az hasar oluşturma potansiyeli ve metal alt yapının kullanılmaması ile daha az alerji oluşturma riskine sahiptirler [4, 5].Uzun zamanlar başarıları tam olarak kanıtlanmış restoratif tekniklere alternatif olarak hergün yeni teknikler geliştirilmektedir. Materyalin kuvvetlendirilmesi amacıyla porselen yapısı değişikliğe uğramakta ve daha dayanıklı porselen materyalleri geliştirilmektedir. Zirkonyum gren çapının düşük olması ve yüksek gerilme direncine sahip olması nedenli diş hekimliğinde porselen materyali içerisinde kullanılmaya başlanmıştır.